sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Ensimmäinen Match Show

Namu aloitti Juhannuksen vieton osallistumalla Kääppänien järjestämään mätsäriin. Mätsäri oli Namun ensimmäinen ja pitkään mietin viitsinkö ilmoittaa häntä ollenkaan, kun kaikki vieraat koirat ja ihmiset oli hänelle jo aika iso juttu. Ilmotin hänet kuitenkin ja aika nopeasti hän alkoi rauhoittumaan. Kehässäkin kaikki meni aika mallikkaasti, kunnes tuomari alkoi lähestymään häntä. Namu aloitti räyhäämisen, joten ei pakotettu häntä kopelointiin, mutta palkalla houkuteltiin lähelle ja mukava tuomari kävi vielä kehän jälkeenkin syöttämässä hänelle herkkuja. Paikalla oli myös muita joiden kanssa Namua totuteltiin kopelointiin, kiitos siitä. Saatiin todella hyvä kokemus!

Olen monen kanssa viimeaikoina keskustellut siitä mitä räyhäävän pennun kanssa tulee tehdä ja erityisesti näyttelykehiä ajatellen. Mielipiteitä on paljon erilaisia ja mielelläni kuulen niitä vielä lisää.

Namun kanssa  edetään positiivisella vahvistamisella ilman pakotteita enkä koe, että komentaminen Namun räyhätessä auttaa, sillä käytös juontaa Namun epävarmuudesta. Pakotteet yleensäkkin jakavat mielipiteitä, enkä tuomitse lieviä pakotteita käytettynä erittäin harkiten jossakin tietyssä tilanteessa itsevarmalle ja aikuiselle koiralle.

Noh, ensiviikolla on erkkari ja sitä varten harjoitellaan ahkerasti. Loppuviikko vietettiin kuitenkin maalla rentoutuen ja Namu pääsi uimaan kaverien kanssa :D












2 kommenttia:

  1. Mulla ei itselläni ole ollut ihmisille räyhäävää koiraa, mutta sheltti pentuna yritti jahdata autoja ja pyöriä, minkä kanssa tehtiin kovasti hommia vastaehdollistamisen kautta. Voisin kuvitella, että sama toimii myös koiralle, joka on epävarma uusien ihmisten kanssa. Vastaehdollistaminen on kyllä pitkä projekti, mutta suosittelen tutustamaan aiheeseen.

    Toinen mitä voisi kokeilla tuossa näyttelytilanteessa on, että tekee käsiteltävänä olemisesta koiralle tempun/tehtävän. Erkkariin mennessä ette ehkä ehdi kokeilemaan, mutta opettaisin pennulle esim. namialustan edessä seisomista. Kun pentu osaa seistä alustan edessä ja vapautuksesta hakea namin, otetaan mukaan käsittely. Alkuun niin, että käsittelet koiraa itse. Onhan sulla jokin vihjesana, että koira tietää mitä on tulossa? Meillä esim. hampaat-käskyllä koira tietää seistä rauhassa paikallaan ja antaa kopeloida. Sitten tutut ihmiset kopeloimaan, sen jälkeen vieraat niin, että ensin koira vapautetaan palkalle jo siitä, että vieras ihminen lähestyy sitä. Kun koira kestää sen, että vieras ihminen koskee siihen, aletaan alustaa häivyttää pikkuhiljaa.

    Siinäpä omia ajatuksiani siitä miten ehkä itse toimisin vastaavassa tilanteessa.

    Tsemppiä nuoren belgin kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Elina vinkeistä. Meillä on käskysana kopelointiin ja hampaitten katsomiseen mutta tuo alusta täytyy myös ottaa käyttöön. Auttaa varmasti pitämään koiran fokusta eteenpäin eikä kopeloijaan päin, onneksi Namu on ahne :)

      Poista