sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Haku on hauskaa!

Namusta on salaa kehittynyt melko pätevä hakukoira. Itsenäisyyspäivää vietettiin Koirataidon hakukurssin viimeisissä ohjatuissa treeneissä. Lähdin Vehmaalta ajelemaan treeneihin, kun vettä satoi ja tuuli pauhasi lujaa ja siinä tulin miettineeksi, että kyllä täytyy ihmisen hullu olla, että vapaaehtoisesti tälläistä harrastaa ja maksaa vielä siitä. Sää ei ollut treenipaikalla kuitenkaan ollenkaan huono ja meillä oli ihan huippukivaa hakuilua :D

Tehtiin etsintäharjoitus, jossa käteen annettiin kartta alueesta, jonne oli piilotettu kaksi maalimiestä.  Etsintä tehtiin pareittain, jolloin toinen sai toimia kartan lukijana. Harjoitus oli todella hyödyllinen, koska myöskään itsellä ei ollut hajuakaan missä maalimiehet ovat. Huomasin, miten vaikea oli luottaa koiraan ja siihen, että osaa tulkita sen eleitä oikein. Lisähaasteena oli tuulen suunnan tulkinta, joka on yllättävän hankalaa välillä, ainakin minulle.

Löysimme Namun kanssa helposti molemmat maalimiehet ja oikein yllätyin iloisesti miten taitava hän oli. Namu etenee metsässä kevyesti ja saatiin nopein aikakin. Tosin asiaan vaikutti myös se, että Namulla käytettiin suorapalkkaa, jolloin ilmaisuihin ei kulunut aikaa ;)  Alla kuva harjoituksesta, johon on tähdellä merkitty Namun löytämät "ukot". Tuuli tuli ensin selvästi oikealta, mutta edetessä tuuli tulikin selvästi pellon puolelta metsään. Itse tarvitsen selvästi harjoitusta tuulen suunnan tulkintaan ja sen vaikutuksen arviointiin sekä kartanlukutaitoon.



Tänään hakuiltiin Vehmaalla, jossa Namu sai etsiä aamupalansa tutuilta ukoilta metsästä. Erityisen hyvin harjoitus onnistui ensimmäisen maalimiehen kohdalla, joka oli piilossa melko kaukana keskilinjalta. Namu malttoi irrota tarpeeksi syvälle vaikkei saanut minuun enää näköyhtettä ja löysi hienosti!

Yritin ottaa vauhdikkaita hakukuvia mutta Namu oli vähän liiankin vauhdikas ja kuvien ottaminen osoittautui mahdottomaksi. Onnistuneita kuvia sain vain jälkitunnelmista.  


  
Vihdoin saatiin pieni ripaus lunta!


Namun tykkää olla sylkyssä ja avustettuna osaa melkein jo loikata itse syliin









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti