maanantai 6. huhtikuuta 2015

Juoksarille pohjustus

Palaan nyt juoksukontakti -asiaan, josta viime postauksessa oli juttua. Olin siis viikko sitten Mona Liljegrenin juoksukontaktikoulutuksessa ATT:lla kuunteluoppilaana. En tiennyt ennen koulutusta aionko opettaa juoksukontaktit Namulle, enkä tiedä vieläkään. Minulla on kuitenkin vielä paljon aikaa miettiä näitä juttuja.

 Koulutuksessa käsiteltiin juoksukontaktien opetustavoista vain Silviä Trkmanin menetelmää, jonka olinkin jo ajatellut olevan meille toimivin. Kouluttajan mielestä juoksukontakteja ei kannata aloittaa harjoittelemaan maksi koiralla paljoa ennen 8 kuukauden ikää, koska koiran fysiikka ja laukka muuttuu vielä niin paljon nuorella koiralla. Menetelmään kuuluu kuitenkin pohjatyötä, jota voi ja kannattaa jo pennun kanssa ruveta harjoittelemaan. Koulutuksen muuhun antiin palataan sitten kesän jälkeen :D

Seuraavia asioita Namu harjoittelee 8 kuukauteen asti ennen kuin hän pääse varsinaisiin harjoituksiin:

1. Naksuttelu ja siinä peruspalkan ja jackpotin ero. Jackpot esimerksi Namulla tarkoittaa montaa namipalaa kerralla. Jos koulutan hänen omalla nappularuualla, annan jopa pienen kourallisen kerralla. Myös ääni naksautuksen lisäksi on vähän korkeampi ja iloisempi kuin peruspalkalla.

2. Temppuina tehdyt jumppaharjoitukset, jotka kehittävät erityisesti koiran takapään käyttöä. Näitä ovat mm.
  • pivoting, jossa koira kiertää takajaloillaan etujalkojen ympäri etujalkojen ollessa korkeammalla alustalla. 
  • jalkojen asettelu laatikkoon
  • peruuttaminen
  • takaperin pujottelu ohjaajan jalkojen välistä
  • yhden tassun, ristikkäisten tassujen tai saman puolen tassujen nostaminen 
 
3. Koiran pitää osata juosta ihan täysillä, kouluttajan osuvia sanoja lainatakseni  "urku auki". Urku auki juoksemiseen liitetään vihjesana. Tähän liittyy taas juoksutekniikka ja termi erottelu. Kun koira juoksee niin kovaa kuin pääsee olisi juoksukontaktien kannalta toivottavaa, että koira erottelee takajalkojaan. Tämä tarkoittaa sitä, että koiran takajalat laskeutuvat eri kohtaan maahan osuessan eikä tasajalkaa rinnakkain. Tarkasteltaessa koiran juoksemista kannattaa juoksua videoida eri tilanteissa ja hidastettuna katsoa jalkojen ja selän liikkeitä.

4. Koira juoksee urku auki pallon perässä. Pallo jatkaa matkaansa kun se heitetään ja siksi soveltuu muita leluja paremmin juoksukontaktin opetusvaiheeseen.

Ollaan Namun kanssa jo tietämättämme aloitettu tätä pohjatyötä heti 8 viikon iästä alkaen, kun ollaan tehty Trkmanin puppy diary temppuja :D




Opetan Namulle myös näiden lisäksi 2on2off-tekniikan pohjatyötä, jotta pystymme helposti siirtymään niihin, jos juoksukontaktit ei olekaan meidän juttu. Tätä 2on2off pohjatyötä on mm. nenäkosketus ja siinä tehtävät variaatiot sekä takajalkojen asettelu jollekkin korkeammalle alustalle kuten tyynylle. Treeneissä en kuitenkaan halua tätä vielä yhdistää kontaktin alastuloon, joka sitten häiritsisi juoksukontakteja.

Luulen, että pelkästään agilityn kontakteista riittäisi aihetta kokonaiseen blogiin (vinkki jollekkin, joka aiheesta tietää tarpeeksi :P). Me ei kuitenkaan haluta eikä osata sellaisesta kirjoittaa, joten seuraavaan postaukseen luvataan muutakin kuin tälläistä yhdestä asiasta vouhottamista, mutta lopuksi vielä syitä miksi juoksukontaktit ehkä kannattaa opettaa.
  •  juoksukontaktit on tietysti nopeampi vaihtoehto radalla (jos myös ohjaaja pysyy perässä)
  • etenkin A-esteellä juoksukontakti voi olla koiran kropalle vähemmän kuluttavaa
  •  helppo ylläpitää (tosin opettaminen vaikeaa)
  • mielenkiintoinen opettaa
  • onnistuessa tosi siistin näköistä ja koiralla on hirmu hauskaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti